Dansul ca izvor de wellbeing – din cercetări și experiență proprie

diana-dansuri-africane

Bună!
Sunt Diana Ionașcu, sunt psihoterapeut și doresc să împărtășesc cu tine despre pasiunea mea pentru dans și despre întâlnirea cu Cercul Întreg, care îmi este acum ca o a doua familie. De asemenea, vei regăsi în acest text și procesul meu de integrare a pasiunii cu profesia, aducând în discuție o serie de cercetări care demonstrează beneficiile psihologice ale dansului, inclusiv studiul pe care l-am realizat alături de colegii mei pe parcursul cursurilor de dans pe care le-am facilitat.

 

Acum 7 ani am întâlnit Cercul Întreg “din întâmplare”, exact în perioada în care aveam nevoie de un anumit fel de susținere. Eram în al doilea an de facultate la psihologie, țintind să devin un science-based practitioner, însă în plan emoțional eram epuizată. Am fost mereu foarte conștiincioasă și muncitoare; pe de altă parte, îmi era teamă să mă exprim personal și creativ, iar conflictul acesta interior mă consuma pe dinăuntru. Având totuși o moștenire temperamentală din partea tatălui, senzitiv și plin de viață, din fericire aceasta a ieșit la suprafață. De când eram mică, a fi în natură și a dansa erau marile mele plăceri.

Când spun dans, nu spun altceva decât a lăsa trăirea să se exprime prin corp, a lăsa poezia să se inventeze pe moment din tine sau de dincolo de tine.

Dansul l-am păstrat destul de neatins de criticul interior și este modul meu principal de a reveni la mine și la energia vitală. Am făcut diferite cursuri de dans, am fost în trupe de dans începând din clasele mici, acestea fiind formele în care îmi puneam trăirile.

Am urcat, deci, niște scări și am ajuns într-o oază a creativității – Cercul Întreg. Aici nu doar că am avut voie să dansez, ci m-am regăsit pe un pământ fertil și încăpător care ne hrănește pe noi toți, unde ne împărtășim și dăm mai departe din darurile noastre. Sunt profund recunoscătoare colegilor mei și mie însumi că i-am întâlnit. Așa că te îndemn să încerci ceva din ceea ce propune Cercul Întreg. Îmi doresc și pentru tine aceleași experiențe și îți garantez aceeași susținere, dacă nu una și mai mare acum 🙂

Am învățat și dezvoltat în Cercul Întreg o mulțime de modalități de a pune în mișcare vitalitatea din interior și de a face asta împreună cu ceilalți. Am învățat dansuri africane cu oameni din Guinea, Togo, Senegal, pe care i-am invitat dinadins în Cercul Întreg pentru a ne îmbogăți viața.

Am învățat să cânt la tobe africane, să cânt, să joc capoeira, să mă susțin când îmi e greu, să mă conectez dincolo de limbajul verbal, să trec prin dificultăți fără să mai plec, și mai ales, am învățat să dau mai departe aceste daruri.

Acum facilitez cursuri de dansuri africane și de percuție, activități de terapie prin mișcare, joacă și muzică, și jamsessionuri de muzică liberă.

 

Pentru că dansurile și percuția africană îmi sunt cele mai apropiate, vă împărtășesc o descriere a lor făcută de un maestru de percuție și instructor de dans, cu care rezonez:
Beneficiile pentru sănătate derivate din dansul african merg dincolo de recompensa pe care o aduce dansul pentru relaxare sau sărbătorire. Dansul african este “grounding”, te aduce pe pământ, iar asta este prima realizare despre unde este locul tău. Înveți cum să îți relaționezi întregul sine, corpul și sufletul, cu pământul care te susține. Dansezi pe bătăile tobelor, supunându-te legii naturale de a fi în ritm. Și făcând asta, ajungi într-un loc unde ești în controlul total a tine însuți” (Baba Olatunji).

Un alt coregraf și cercetător spune: “Deoarece are mai multă putere decât gestul, mai multă elocvenţă decât cuvântul, mai multă bogăţie decât scrisul şi pentru că exprimă cele mai profunde experienţe ale ființelor umane, dansul este un limbaj complet şi autosuficient. Este expresia vieţii şi a emoţiilor ei permanente de bucurie, iubire, tristeţe, speranţă; iar fără emoţii nu există dans african” (Alphonse Thierou, în Alfabetul dansului african).

 

De câțiva ani integrez pasiunea pentru dans cu abordarea de psihoterapeut care iși bazează practica pe știință.

În acest scop, la finalizarea masteratului și a formării ca psiholog clinician și psihoterapeut, am realizat pentru disertație un studiu cvasi-experimental prin care am investigat “Starea de flow în dans și impactul său asupra stării de bine”. Am ghidat un curs de dansuri africane alături de colegii la percuție din Cercul Întreg, având ca participanți la studiu 25 de persoane din Cluj.

Ca urmare a participării la cursul de dans, oamenii au beneficiat de creșteri semnificative ale resurselor psihologice precum satisfacția cu viața și autoeficacitatea, și de scăderi semnificative ale simptomelor stresului, depresiei și anxietății (măsurate înainte și după participarea la toate cursurile).

Această lucrare oferă direcții în dezvoltarea intervențiilor psihologice, anume prin folosirea dansului ca sursă de experiențe pozitive sau chiar terapeutice.

De asemenea, prin lucrarea mea de licență redactată în 2012 am propus investigarea “Efectelor dansului asupra afectelor și a controlului atențional în depresie”, din perspectiva cogniției ancorate (embodied cognition).

Din perspectiva neuroștiințelor, psihoterapia poate fi văzută ca un design specific al mediului, construit pentru a îmbunătăţi dezvoltarea neuronală şi integrarea reţelelor neuronale (Cozolino, 2002). Creșterea şi integrarea sunt cel mai bine atinse în efortul de integrare a cunoştinţelor conceptuale cu experienţa emoţională şi corporală. Așa că am propus să studiem dacă dansurile africane, care presupun exersarea unor patternuri diferite de cele învăţate de mişcare corporală, au impact asupra afectelor și controlului atențional.

 

Dansul şi mişcarea ritmică sunt utilizate de secole pentru a creşte exprimarea emoţiilor şi pentru a le modifica. Un număr considerabil de studii arată influențele pozitive ale practicii de dans la nivele psiho-sociale în populaţii clinice și non-clinice:
Dansul în general, și dansurile africane în special, cresc oportunităţile personale şi sociale, vitalitatea, performanța fizică și calitatea vieții, autoeficacitatea generală, abilitățile de coping, nivelurile de socializare, acceptarea de sine, și au efect pozitiv asupra imaginii corporale (Goodill, 2006; Malkogeorgos și colab., 2011, Eyigor și colab.,2009, West şi colab. 2004). De asemenea, dansul scade distresul psihologic la persoanele cu depresie și crește concentraţiile de serotonină și de dopamină, stabilizând sistemul nervos simpatic (De Jeong și colab.,2005)

Într-un program de reabilitare a copiilor supravieţuitori al răboiului african de 11 ani (debutat în Sierra Leone, martie 1991) s-a folosit intervenţia prin dansuri africane şi percuţie. Dansul a oferit oportunităţi de exprimare a emoţiilor ca mod de reducere a anxietăţii, precum şi de relaxare, susţinute de socializarea în grup. Intervenţia a avut ca rezultate scăderea arousalului, a simptomelor de anxietate, de depresie, a amintirilor intruzive şi agresivității (Harris, 2007).

Dansurile în cerc, săltate (precum horele) scad nivelurile depresiei și cresc vitalitatea și afectele pozitive (Koch, 2007).

De asemenea, îndrăznesc să spun că dansul este elixirul tinereții! 🙂

O serie de studii demonstrează rolul mișcării de tip aerobic în îmbunătățirea funcțională a creierului și creșterea în volum a regiunii frontale, parietale și a hipocampului (Colcombe,2006; Ericksone, 2011;Floel, 2010;Gordonet, 2008;Ruscheweyh, 2011). Dansul regulat estompează declinul cognitiv, perceptual și motor al oamenilor în vârstă (Sevdalis și Keller, 2011). Un an de training în activitate aerobică a fost suficient pentru a crește volumul hipocampului, putând inversa scăderea volumului asociată cu înaintarea în vârstă (Erikson și colab., 2011).

 

Închei prin a spune că dansul, mai ales alături de muzica organică, live, pe care o găsești în Cercul Întreg, este o adevărată bogăție. Pe mine m-a ajutat să depășesc o mare parte din dificultățile emoționale legate de exprimare, fiind într-un loc în care puteam fi eu cu toate imperfecțiunile, cu tot cu tremurat, cu tot cu dificultatea de a exprima echilibrat ceea ce doream să transmit.

Însă cele mai prețioase aspecte sunt faptul că am putut pune în muzică și în mișcare acest proces și că acum pot oferi mai departe darurile primite.

 

Te invit să vii înspre acest spațiu și înspre oamenii care îl formează și să te bucuri și tu de aceste resurse!

În prezent poți face chiar mare lucru, implicându-te alături de noi în construcția materială a unui loc magic: un cuib în natură pentru activități și tabere de muzică și dansuri africane, hore, capoeira, meșteșuguri și altele – Centrul internațional de arte comunitare Casa Jocului.

Vezi aici descrierea noastră video, cum te poți implica și ce recompense oferim în schimb: https://www.sprijina.ro/cauze/casajocului

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Progres finanţare din 70.000 €
procentual 0%

Fii parte din poveste

Dacă doreşti să intri în contact cu noi, sau vrei să te abonezi la newsletter-ul Casei Jocului, ne bucurăm să auzim de tine.